Çökelez 68km

Geçen haftalarda Yasin’in 30km ile sezonu açmasi ile ortamda olusan gaz sikismasini bosaltmak için haftasonu ani bir sekilde çökeleze gitmeye karar verdik.

Aslinda haftasonu planimiz çanakkale – saroz taraflarina bir kesif gezisi yapmakti ama hem bazi uçucu arkadaslarin uçmaktansa düsmeyi yeglemeleri hem de “olm bak çökelez çok iyi görünüyo bu haftasonu, gitmez de iyi bi krosu kaçirirsak karismam” tehditleri biraraya gelince cuma günü çok ani bir sekilde çökelez fitili ateslenmis oldu …

Ayni saatlerde izmir yöresinde de birtakim gaz sikismalari oldugu fakat fitilin tutukluk yaparak ateslemeyi engelledigi duyumu aldik. Hizli bir telefon trafigi ile biriken gazlar birlestirilerek konsantrasyon artirildi ve fitil ateslenerek yola çikildi.

Bu arada özellikle ankara yöresinde yeterince gaz birikimi yapilamadigi için olsa gerek, fitili birkaç kez ateslediysek de basarili olamadik. Bu aralar racon gaz kaçiriyo diye duyumlar aliyoruz bilemem durum nedir :)
Isin Asli, ankaradan sadece bir kisi katildi bize, yani koca ankaradan çika çika tek bi “xrosser” çikti, bilemem artik, racon racon nereye kadar ?

Herzamanki gibi yörük otele kapagi attiktan sonra hepimizde bir “hava patlak mi olacak” korkusu vardi. Daha sabah uyanir uyanmaz görüdgümüz bol miktarda cumulus bulutulari havanin erken gelisip biz gidene kadar patlama riskini müjdeliyodu.
Neyse biz yine ali abemizin minibüsüyle çökeleze vardik, hava tam tahmin edildigi gibi batili (çökelezde sagdaki burundan) geliyordu. Tepemizde cumulusler, hepimizde bi heyecan ..
Neyse hazirlanip birer birer çikmaya basladik, en önden asli firladi gitti, bi daha baktigimda bulut tabanindaydi, arkasindan kagan ile cumhur kalkip bize termigin yerini gösterdiler, arkalarindan ben kalktim, cumhurun altindan sardirdim termige, tatu’yu önce alttan sonra da üstten bayaa bi inceledim, ama üstten daha iyi görünüyo, güzel kanatmis, çok hos bi dizayni var :)

Arkamizdan kalkanlari da bekleyelim dedim ama bulut tabani düsük, 2300mt, ve inversiyonun altinda (2000mt) tutunmak çok zor, baktim ön gurup da ufaktan uzamaya basladi, irtifayi iyice kaybetmeden ben de gideyim peslerinden dedim.
Önce baktim cumhur açildi iyice açiklarda termik aramaya basladi, kagan basti önden roket gibi gidiyo, dedim bro’yu takip edeyim, gitti o da bayiralanin oraya biyere iniverdi, arkama baktim gelen yok, mecburen patlamamak için daha önceden belledigim termik noktalarinin üzerine kadar gideyim patlarsam da yüyürüm artik napalim dedim, son anda bi termikle yeniden bulut tabani ..

Oradan hadi bakalim süzülelim nereye kadar deyip Çal üzerine gittim, orada da yine alçak kalip tirmalayip çiktim, bu böyle Çal’dan Çivril’e kadar 4-5 defa tekrarlandi, bulut tabaninin düsük (max.2600mt) olmasi ve 2000mtdeki inversiyon ortalama hizi düsüren bi etken oldu.
Çivril semalarinda bir karar vermem gerekti, Usak tarafi mi yoksa Dinar tarafi mi ? Dinar tarafindaki tepeler daha yüksek oldugu için bu düsük bulut tabaniyla asmak zor olur deyip usak tarafina döndüm.

Saate baktim günbatimina 4 saat var, gps’e baktim 100+’a 40km var, nasrettin hocanin göle maya çalmasi gibi, “ya tutarsa” deyip yola devam ettim.
Usak’in Sivasli semalarina gelirken yüksek irtifada kalinlasmaya baslayan stratus tabakasiyla zayiflayan termik aktivite yüzünden, Sivaslinin kuzeyindeki sirtlara yamanip yelken uçusa basladim, sirtlarin irtifasi 1900mt, ben sirta 10mt mesafede takiliyorum .. güney rüzgari da artmis, beni sirtlarin arkasindaki yolu izi olmayan ormanlik araziye atmaya çalisiyor. Bi ara saglam bi termik buldum, hadi bunu döneyim bulut tabani yapabilirsem ver elini usak dedim ama geriye öyle bi drift oldum ki full speed zor bela gelebildim tepelerin önüne ..

Bu arada da termikler iyice zayifladi, yapacak bisey yok, mecburen indik asagiya ..

Böylece geçen sezon XC-ligi’nin son ayaginda ayni rotada Tuncay’in gittigi 60 km’yi biraz daha iteleyerek yeni sezonu kaldigi yerden devamen açmis olduk.

Ayrica bu sezon Yasin’in 30km’sini görüyor ve arttiriyorum: 68km, yok mu arttiran :)

Leave a Reply